شاید غافلگیرکننده به نظر برسد، ولی بهترین مکان برای نگهداری میوهجات تازه و سبزیجات شاید واقعا بیرون یخچال باشد، یعنی جایی که طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و از لحاظ مصرف برق هزینهی کمتری دارند. پیشتر ما موارد و نکاتی با فناوری پایین را برای چگونگی انجام این کار پوشش دادهایم، و اکنون فابیو مولیناس طراح صنعتی اهل اسپانیا، این روش دارای فناوری پایین را بیشتر با ترکیبی از گرمای تلفشدهی حاصل از یخچال معمولی و سنت دیرینهی استفاده از سفال برای خنک نگهداشتن مواد فاسدشدنی با هم درآمیخته است.
تصور میشود این دستگاه همچون یک موجود زندهی مبدل گرما باشد و طرح آن شامل ظروف سفالی گردی میشود که روی یخچالی کوچک قرار گرفتهاند. طرح هوشمندانهی دوجدارهی ظروف بدین معنی است که با آب پر میشوند و به دلیل گرمای تلفشدهای که یخچال تولید میکند، کمکم تبخیر میشود، فرآیندی که دمای داخلی ظروف را هم کاهش میدهد و طبیعتا محتویات آن را نیز خنک نگه میدارد.
در این طرح که برندهی جایزهی دایسون شده، تصفیهی خوبی نیز انجام میگیرد. همانطور که ویژگی چرخش باعث دسترسی آسانتر به ظروف میشود، در پس تفاوتی هم که بین ظروف وجود دارد، فکری نهفته است.
مولیناس در این باره میگوید: سه ظرف به شکلی قرار میگیرند که گرما تاثیر متفاوتی بر آنها دارد، طوریکه هر یک دمای داخلی مشخصی پیدا میکنند. دو ظرف سرد در پشت قرار میگیرند، در حالی که ظرف خنک در جلو قرار دارد. ظرفی هم که خشک و سرد است، جدار داخلیاش از فلز ساخته شده، به این ترتیب سبزیجات در آن سرد میمانند، البته نه تحت تاثیر رطوبت. همهی ظروف دهانههایی به سمت بیرون دارند تا باعث ایجاد جریان هوا شود، و به کمک صفحهی چرخانی که در بالای یخچال قرار دارد، کاملا در دسترس افراد قرار دارد.
تجربهی این ترفند قدیمی که برای هزاران سال قبل از ظهور ابزار و مواد سردکننده استفاده میشده، بسیار جالب است. اما به راستی کدام یک از این روشهای امروزی انرژی تلف شده را مانند موردی که در دستگاه جدید ما تولید شده به سهولت تغییر میدهد. بهتر از همه، یادگیری روش کنسرو کردن و نگهداری از حبوبات است. به نظر مولیناس در این مسئله یک نکتهی مهم آموزشی وجود دارد و امروزه هر شخصی دانش لازم در مورد نیاز به سبزیجات و نگهداری آنها با روشی طبیعیتر را دارد.
منبع: Fabio Molinas’ Website