صبح – خانه در سکوت ، اتاق آرام است ، کتاب را بر میدارم ، ورق میزنم ... کلمات ، جملات ، صفحه بعد از صفحه
ظهر – به صفحات طی شده نگاه میکنم ، و چیزی به یاد نمیآورم ...
و اینگونه ، هر روز تاریخ را تکرار میکنیم ...!
اتفاق ساده است : به همه چیز فکر میکردم جز متن روبرو!
نیروی تخیل و تفکر ما ، همان طور که موتور محرک یادگیری به حساب میآید ، گاهی عملکردی کاملاً معکوس دارد، اشتغالات ذهنی آنقدر فراوان و جاگیرند که فضایی برای مطلب تازه باقی نمیماند. افکار مزاحم و گاهی حتی آزاردهنده ، معمولاً به طور متناوب تکرار میشوند که عمده آسیب آن به قدرت تمرکز ماست، کاهش تمرکز و دقت که سنگ بنای یادگیری است ، مسیر طبیعی یادگیری را با اختلال روبرو میکند، و کاهش دقت یعنی : همسانی اهمیت تمام دادههایی که به ذهن ما وارد میشود، و طبقه بندی آموزههایمان را با مشکل مواجه میکند، اگر آموزهای و آموختنی در کار باشد! به زبان ساده و شاید کمی ناامید کننده : یاد نمیگیریم!
با توجه به فرصت کوتاه پیش رو ، کاربردیترین روش برای مقابله با این افکار چیست؟
در زیر چند روش ساده را جهت کاهش و حذف افکار مزاحم هنگام مطالعه معرفی میکنیم امید که مفید واقع شود:
روش اول: تمرکز بر یک شیء : توجه خودمان را بر یک شیء متمرکز کنیم و با جزئیات هر چه تمام تر برای خودمان توضیح دهیم. با پرسیدن سوالهای مثل : آن شیء دقیقاً کجاست؟چه اندازهای دارد؟ چه رنگی است ؟ چه جنسی دارد؟ به چه درد میخورد ؟ و ...
روش دوم : آگاهی حسی: محیط اطرافمان را به عنوان یک « کل » مورد توجه قرار دهیم و از حواس 5 گانهمان استفاده کنیم ؛ مثل اینکه : چه میشنوی ؟ در درون بدنت ؟ در داخل اتاق؟ بیرون از اتاق ؟ بیرون از خانه؟ ( تمرکز بر شنوایی)
یا مثلاً : آیا عینک را روی صورتت حس میکنی؟ بدنت را روی صندلی چطور ؟( تمرکز بر بساوایی)
روش سوم: تمرینهای ذهنی: مثلاً 7 تا 7 از هزار کم کردن، یا جانورانی که نامشان با حروف خاصی از الفبا آغاز میشود.
روش چهارم : شمارش افکار : افکار منفی و آزارهنده را بشماریم و در پایان هر روز آن را از نظر نوع و تعداد با روز قبل مقایسه کنیم، که امکان دستهبندی و بررسی بیشتر افکار آزاردهنده و مزاحم را فراهم میکند.
روش پنجم: تیتربرداری از افکار دنبالهدار: در طول مطالعه ، هر فکر غیرمرتبط که به ذهنمان خطور میکند را یادداشت کنیم و در ساعت مشخصی آن فکر را مثل یک داستان دنبال کنیم . ( برای آن شروع ، ادامه و پایان قائل شویم ) . گاهی همین کار ساده به رشتهای از افکار متناوب مزاحم پایان میدهد.و یادمان بماند، در این فرصت کوتاه با مدیریت ذهن و زمان ، راه را آسانتر و مقصد را روشنتر مییابیم...